Crème Catalane au délicat goût citron Crème Catalane is de Catalaanse variant op créme brûlée. Ook dit nagerecht heeft een lekker knapperig suikerlaagje. Dit nagerecht staat ook bekend als “Room van de heilige Jozef” Het is een specifiek Catalaans nagerecht uit de Spaanse regio Catalonië. De basis is custard. Dit nagerecht wordt gezien als de voorbode van de Franse créme brûlée. Zowel de Franse als de Engelse claimen dit nagerecht uitgevonden te hebben. Toch zijn er verschillen in de ingrediënten en de bereiding. In créme brûlée wordt room gebruikt. Créme Catalane wordt gemaakt met melk. Créme brûlée wordt au bain-marie gemaakt (je plaatst dan je kom in een pan met heet water, laat de kom niet het water raken) Créme Catalane wordt in een pannetje gemaakt op een heel zacht vuur, ik heb wel voor au bain-marie gekozen, anders wordt het snel te warm. Bij créme brûlée is de vanille de smaakmaker, bij mijn créme Catalane is behalve de vanille ook de kaneel en de geraspte citroen de smaakmaker. Dit nagerecht créme Catalane wordt traditioneel geserveerd in platte aarden schaaltjes. Die heb ik niet ik heb gekozen voor glazen soufflé schaaltjes. Ik heb mijn oven op de hoogste grillstand gezet om de suiker te karameliseren. Je kunt ook een créme brûlée brandertje kopen en het daarmee doen. In mijn oven duurden het karameliseren ongeveer 4 minuten. Ingrediënten:1 vanillestokje 500 ml volle melk4 eieren medium je gebruikt de dooiers van het eiwit kan je wat anders maken150 gram kristalsuiker Eventueel suiker voor het karameliseren je kunt ook wat van de 150 gram suiker appart houden 1.5 tl. Gemalen kaneel Citroenschil Hoe te maken:Snij het vanillestokje open. Schrap het merg eruit. Breng in een steelpan je melk net tegen de kook aan. Doe het vuur uit, stop je vanillemerg erin en het vanillestokje. Laat een kwartiertje trekken, haal dan het vanillestokje eruit. Splits de eieren. Mix de eierdooiers met de suiker en het kaneel. Schenk de melk door een zeef in een dun straaltje. Blijf kloppen, het is makkelijkst om dit met iemand samen te doen. Voeg nu ook de citroenrasp toe. Doe het eiermengsel terug in de pan. Verwarm op een laag vuur of zoals ik au bain-marie. Ongeveer 25 minuten, het moet indikken tot een gebonden vla. Schenk de gebonden vla in de aarden bakjes of zoals ik in de glazen soufflébakjes. Laat de vla afkoelen, dek af en zet nu minimaal 2 uur in de koelkast. De vla moet goed opstijven.Verwarm je oven op de hoogte grillwarmte. Bestrooi de puddinkjes met suiker. Zet de puddinkjes onder de grill tot de suiker lichtbruin kleurt. Laat iets afkoelen en serveer het nagerecht. Makkelijk: Je kunt de vla 1 dag van te voren maken, bewaar de vla in de koelkast. Daarna volg je gewoon de rest van het recept. Een feestelijk recept lekker voor de december maand, eet smakelijk 😋

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s