Wijn, kaas, de baret, de eiffeltoren, de croissant, de macaron en in dit rijtje past ook de baguette. Franse eten gemiddeld een halve baguette per dag. Dat lijkt misschien veel maar nog geen eeuw geleden werden er 3,5 baguette gemiddeld per dag gegeten. Franse kopen het liefst hun baguette elke dag vers.Elk jaar worden er gemiddeld 6 miljard stokbroden verkocht. Stokbrood is de Nederlandse naam voor de baguette. Stokbrood dateert uit de 19e eeuw en de bereidingswijze van dit brood komt uit Oostenrijk. Sommige Franse noemen het daarom Weens brood. Er zijn vele soorten stokbrood te koop bij de Franse boulangerie:Pain traditionnel Français, dit brood is wettelijk beschermend in Frankrijk. Dat betekent dat meel, zout, water en gist de enige ingrediënten mogen zijn. Hierdoor is de tijd van het rijzen lang. Er is nog een voorwaarde voor dit brood, het moet ter plekke bereid zijn. Dan uiteraard de baguette het gewone en goedkoopste brood. Een flûte is de dunste en lichtste in z’n soort. Een campagne is het boerenbrood dat is stevig brood met een dikke korst.  Het brood wordt op de vloer van de oven gebakken. De Franse bakkers en supermarkten zijn door gegaan met vernieuwen en het toepassen van nieuwe processen. En daarom worden er ook veel broden geproduceerd die niet aan de strenge Franse wetgeving van de baguette voldoen. Ook wordt lang niet overal meer ter plekke het hele proces van het brood uitgevoerd. En de rijstijd is verkort. Niet alle toeristen reageren goed op het brood, ze proppen zich vol met de baguettes, croissants en pain au chocolat. Weinig groente en fruit en dan is het gemiddeld ook nog een stuk warmer in Frankrijk dan in Nederland. Dan kan je verstopt raken. En volkoren brood is in Frankrijk moeilijk te vinden. Toch is de baguette het pronkstuk van de Franse bakkers. De baguette is Franser dan Frans, Franser dan Frankrijk ;-) makkelijk om mee te ontbijten, al weet ik uit ervaring dat veel Franse niet echt ontbijten. Perfect voor de lunch, belegd met beurre en jambon(ham) of met wat plakken brie. Soms wordt er een chocolade reep tussen gepropt. Of een dikke laag Nutella. Croissants worden gedoopt in café au lait (een soort koffie verkeerd) De baguette kan ook bij het kaasplankje, al eet mijn Franse famille alleen wat stukjes kaas tussen het hoofdgerecht en het dessert. Het Franse stokbrood is niet na te maken maar ik heb wel een aquarel recept wat een beetje in de richting komt!

#atelierphilippine #frankrijk #baguette #bourgogne #montapas #zomer #zon #illustraties #illustrator #kookboek #kookschrift

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s