Bramen, gezond en lekker

Elke ochtend maak ik met de honden een lange wandeling. Het is dan nog zalig koel. Tussen de weilanden is een overvloed aan wilde bramen. In mijn honden-uitlaat-tas heb ik een zakje waarin ik de bramen doe. En het lijkt wel of er nooit een einde aan komt want met de late avondwandeling pronken de bramen weer prachtig blauwpaars. Pluk me, eet me, ze zijn dit jaar lekker groot en sappig. Ik maak veel jammetjes ervan zoveel dat ik bijna het hele jaar rond kom met mijn zelfgemaakte jams. Bramen zijn ook heel gezond even wat weetjes over de bramen:
Bramen zijn kleine krachtpatsers, ze worden al zo’n tweeduizend jaar gebruikt om darmproblemen en koorts te behandelen. Bramen zitten vol antioxidant, vitamine C en vitamine K. Ook bevatten ze mineralen. Grote bramen zijn het zoetst en het lekkerst (vind ik)
De braam is familie van de framboos.
De Grieken, Romeinen en inheemse volkeren van Amerika zagen bramen als een geneeskrachtige fruitsoort.
Augustus en september zijn de beste maanden om bramen te oogsten (weet ik uit eigen ervaring)
Bramen bevatten dus veel vitamine C en dat is goed voor je immuunsysteem. Bramen bevatten ook veel vezels. Ze helpen je darmflora gezond te houden. Iedereen die wel eens een wat bramensap op z’n handen heeft gekregen weet hoeveel kleurstoffen een braam heeft. Deze stofjes heten anthocyanen. Anthocyanen geven niet alleen een mooie kleur maar zijn ook gezond. Het zijn zogenaamde antioxidanten, deze beschermen je lichaam tegen oxidatieve schade en daarmee kun je het verouderingsproces vertragen. Antioxidanten zijn ook belangrijk voor je weerstand en bieden bescherming tegen ziekten.
De antioxidanten uit bramen helpen je ook om je hersenen gezond te houden. Bramen bevatten stoffen die bijdragen aan een gezonde huid. De vitamine C in bramen helpt bij de aanmaak van collageen en collageen zorgt voor een elastische huid die sterk en egaal is. Bramen helpen om je botten sterk te houden. Bramen bevatten namelijk veel vitamine K deze vitamine helpt de botdichtheid te verbeteren. Daarnaast bevat de braam mangaan en vitamine A twee stoffen die helpen je botten gezond te houden.
En bramen zijn gewoon heel lekker!
Mijn getekende/geschilderde illustratie recepten zijn jam, compote, chutney van bramen, een muffin en een makkelijke gezonde smoothie.
Bronvermelding: https://www.puurfiguur.nl/bramen/
Bronvermelding: https://www.bakkenderwijs.nl/recepten/ontbijt/bramen-smoothie-recept/
Bronvermelding: https://www.piekandpie.com/gezonde-ontbijtmuffins-met-havermout-en-bramen/
Je kunt variëren met de recepten dat doe ik ook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s