Crevettes Bisque

Bisque, soupe, velouté, potage, consommé
Al deze namen zijn soepen of soep-achtige.
Maar wat zijn de verschillen tussen deze soep-achtige? Heel algemeen en in het kort. Ik heb een kookschriftje en één van de eerste dingen die ik in mijn kookschrift schreef waren de verschillen. Als groot fan van soep is het wel makkelijk om te weten welke soep bij welke woord hoort.  In mijn kookschrift vertaal ik meestal van Frans naar Nederlands maar een aantal van de thermen van de Franse soepen zijn ook de namen die we in Nederland gebruiken. Het klinkt ook wel chique als je woorden als velouté en bisque gebruikt.
1- soep verwijst naar een stuk brood gedompeld in een warme tot hete vloeistof saus, bouillon of zelfs melk. Soep verwijst tevens naar gekookte vloeistof waaraan stukjes vlees en groenten worden toegevoegd. De soep kan helder maar ook dik van vloeistof zijn. Warm of koud worden geserveerd en er kunnen groenten en vlees/vis stukjes aan worden toegevoegd.
2- bouillon…groenten, kippen, vlees en/of paddestoelen bouillon, is (gezouten)water waarin één of meerdere ingrediënten worden onder gedompeld. Het water wordt aan de kook gebracht. Als de bouillon voldoende getrokken heeft worden de ingrediënten eruit gehaald, niet altijd maar als het echt alleen bouillon moet zijn wel. Bouillon is de basis voor soepen, gestoofde gerechten, sauzen en tal van andere gerechten. Bouillon met tuinkruiden als voorgerecht vind ik persoonlijk lekker.
3- de velouté is een zalf/créme-achtige soep. De Franse aristocraten uit de17e eeuw wisten deze soep te waarderen. Het is een fluweelzachte soep met veel ingrediënten allemaal gemalen tot een créme-achtige soep. Deze velouté is op basis van witte bouillon, gebonden met room, bloem of ei. Deze velouté is een luxe soep, en in de 17e eeuw de soep van de Franse aristocraten, terwijl het normale volk gewone soepen bereiden.
4- concommé, een bouillon die helemaal ontvet is. Runder en gevogelte concommé worden veel gemaakt, in België wordt de concommé vaak bereid met ossenstaart. De concommé kan gegarneerd worden met truffels, kruiden en paddestoelen. Of met een scheutje port of een andere geschikte alcoholische drank.
5- Potage of het Vlaamse woord petezze oftewel groentenpuree. Een eenvoudige dis met bouillon en groenten, een soep is vaak dikker een potage wat wateriger.
6- bisque een fluweelzachte soep met als hoofd ingrediënt een schaaldier. Meestal krab of kreeft maar garnalen kunnen ook. Traditioneel geserveerd in een klein kopje als voorgerecht.
7- gazpacho een Spaanse soep gemaakt met/van rauwe groenten. Besprenkelen met azijn en ijskoud serveren.
Ik maak vandaag mijn bisque van garnalen en deze bisque maak je snel en de bisque heeft een chique uitstraling.  Je maakt de bouillon voor de bisque van de schalen van de garnalen, dat lijkt misschien niet zo lekker maar dat is het wel.  De schalen van de garnalen geven namelijk de zalige garnalen smaak. Later worden de schalen eruit gezeefd. Garnalen liefhebbers moeten echt deze soep proeven, de varianten met kreeft en krab zijn ook verrukkelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s