Provençaalse ratatouille

Ratatouille een Frans gerecht met een Franse naam. Touille is één van de werkwoorden die roeren betekenen (remuer is ook roeren) maar hoe Frans is de ratatouille?  Mallorca kent ook een ratatouille alleen dan onder de naam samfaina. Of op Malta daar heet het kapunata en wordt het geserveerd met gegrilde vis. De Hongaren kennen de schotel als lecsó en zo kan ik nog wel even doorgaan. In 1778 werd er door de soldaten al ratatouille gegeten toen vaak met bonen en vet vlees. Terwijl het vandaag de dag een vegetarische schotel is. De soldaten noemde de schotel rata. Toch kunnen we aannemen dat de echte oorsprong van de schotel pas later echt ontstond. De meeste ingrediënten zoals courgettes, aubergines en tomaten kwamen pas na de 16e eeuw naar Europa en sommige nog veel later. Feit blijft dat het een verrukkelijke groentenstoof is. Bij mijn variant van ratatouille plaats ik het laatste half uurtje de pan in de oven. Ik kook met creuset pannen en die kunnen ook in de oven. Ook de schepjes honing erin zijn erg lekker net als de verse kruiden. Als ik echt zin heb in lekker eten, trakteer ik mezelf op vers brood erbij met boter of olijfolie.  Beetje, heel klein beetje grof zout erbij en een bakje olijven. En verse zwarte peper uit de pepermolen. Maar dat ben ik, mijn idee van een superlekkere maaltijd. Kies voor goede biologische producten dat proef je terug. Bon appetit!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s