Coq au vin

Coq au vin, haan/kip in wijn een heel oud recept. Het zou afkomstig zijn uit het oude Gallië en Julius Caesar. Wijn was in die tijd een teken van rijkdom. Het stond op alle grote banketten recepten met wijn. Koks kregen opdracht om nieuwe recepten te bedenken met wijn erin verwerkt. Één van de koks had het idee om wijn in een recept met een haan te verwerken et voila “coq au vin” was ontstaan. Coq au vin gestoofde haan in wijn. Het recept was zo’n succes dat weldra elke regio zijn eigen coq au vin recept had.
In Frankrijk is er een discussie welke regio als eerste een coq au vin recept had, de strijd gaat tussen Bourgogne, Elzas, Champagne en de Auvergne. 
Meestal wordt rode wijn gebruikt maar enkele witte wijnen doen het ook heel goed.
En je kunt altijd de wijn vervangen door groentenbouillon en/of druivensap. Mocht je gaan voor rode wijn, traditioneel is dat Pinot Noir uit de Bourgogne. Cru du Beaujolais is ook populair. Maar een Spätburgunder, Pinot Noir d’Alsace, Côte du Rhône kunnen ook.
Mijn recept is een simpel maar bijzonder lekker recept met rode wijn en een beetje cognac. Ik heb veel Franse familie en die houden wel van koken met wijn. Veel alcohol verdampt trouwens met het koken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s