Pain perdu, wentelteefjes


Pain perdu, in het Nederlands vertaald het verloren/verdwenen brood. Het oude verloren brood in een jasje steken door het te weken in melk, eieren, kaneel, vanille en suiker. Mijn drie dochters waren er vroeger dol op. Over de herkomst van het woord wentelteefje is veel onduidelijk. Het zou kunnen zijn dat het een oude gebaksvorm is met de naam teef, die je wentelt in de koekenpan. Misschien komt wentelteefje wel van het vele wentelen, door een melk/ei mengsel en wentelen in de koekenpan. In Duitsland heten de wentelteefjes arme ritter (arme ridder) behalve de klassieke wentelteefjes zijn er ook veel varianten, ik noem er enkele.
Hartig wentelteefje met tomaten puree, kaas en basilicum. Meng in een diep bord de melk en het ei met een beetje zout en peper. Bestmeer één boterham met tomatenpuree, strooi hier de basilicum over. Leg wat plakjes kaas hierop. Leg nu een tweede boterham hierop. Doop je wentelteefje door het ei/melk mengsel tot het overal zit. Bak je hartige wentelteefjes in een paar minuten in de koekenpan met een klontje boter. Je hartige wentelteefjes zijn klaar als ze goudbruin zijn en de kaas is gesmolten. Zelf gooi ik er nog wat bieslook over en ik draai wat verse peper uit de pepermolen erover.
Een hele luxe variant van het wentelteefje is deze met Nutella en verse aardbeien.
Was de aardbeien, verwijder het kroontje, snijd in dunne stukjes/plakjes. Snijd de korstjes van het brood, rol het witte brood wat uit met een deegroller of voorzichtig met je handen. Smeer een reep Nutella erop (mocht je geen Nutella fan zijn, dan kan monchou ook) leg op de reep Nutella wat aardbeien. Rol nu rustig en met beleid je boterham op tot een rolletje. Maak in twee diepe borden je twee mengsels klaar. Het ene bord ei met melk, het andere bord suiker met kaneel. Doop de rolletjes brood  door het ei melk mengsel. Laat in de koekenpan een klontje boter smelten, bak de rolletjes brood in de koekenpan, ongeveer 2 minuten per kant. Als de wentelteefje rolletjes goudbruin zijn haal je ze uit de pan en rol je ze door het suiker kaneel mengsel, serveer direct.
Uiteraard kan je ook een bistro variant maken van je wentelteefje, gebruik dan volkoren brood en laat de korstjes zitten. Lekker met kaas en tomaat. Of deze variant als laatste, misschien wel de lekkerste, vind ik zelf. Geitenkaas en honing zijn de hoofdingrediënt versierd met aardbeien. Beleg vier sneetjes brood met de plakken geitenkaas, verdeel de honing erover en dek af met een sneetje brood. Snijd schuin door. Klop in een diep bord het ei met de melk los. Smelt de boter in de koekenpan. Haal de wentelteef driekhoekjes door het ei/melk mengsel en bak ze 2 á 3 minuten per kant, tot ze goudbruin zijn en de kaas gesmolten is. Leg de wentelteefjes op een bord gegarneerd met verse aardbeien en sprenkel nog een klein beetje met wat honing. Super lekker 😋

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s