Tartiflette

In mijn gevoel is de tartiflette er altijd al geweest maar de tartiflette is er pas vanaf 1980 in Frankrijk. Het hoofd ingrediënt van deze ovenschotel is de Reblochon kaas. De Reblochon kaas is een bergkaas die  een specifieke smaak geeft. Het gerecht komt uit de Haute-Savoie, ik heb de klassieke ingrediënten gebruikt maar tegenwoordig zijn er heel veel varianten. Zo kunnen de aardappel vervangen worden door wortels, zoete aardappelen en/of pastinaak. Je kunt je Reblochon kaas ook kruidig maken met curry en kurkuma. Het wordt dan een meer exotische variant van de tartiflette. Ook de Reblochon kaas kan je vervangen door bijvoorbeeld raclette kaas, Saint-Marcellin of Mont D’or. Er is zelfs een tartiflette met zoete ingrediënten, door de aardappel kunnen stukjes appel verwerkt worden of nectarines. Appel en Reblochon kaas gaan goed samen. De spekjes kun je vervangen door zalm of zeevruchten. En als je vegetarische spekreepjes koopt kan je een vegetarische tartiflette maken. Ik hou het op de klassieke variant. Sommige mensen snijden door Reblochon kaas horizontaal doormidden en plaatsen met de snijkant op het aardappelmengsel de kaas erop maar persoonlijk vind ik dat je de reepjes Reblochon kaas beter kan verdelen. Reblochon kaas wordt gemaakt van melk van regionale koemelk vooral van de abondance koeien.
Er bestaan trouwens twee soorten Reblochon kaas, die je herkent aan de kleur van het etiket. De boeren Reblochon kaas met groen etiket wordt twee keer per dag ter plekke op de boerderij gemaakt.
De Reblochon kaas van de kaasfabriek heeft een rood etiket, bij deze boeren wordt de melk opgehaald en verwerkt tot kaas. Waar komt de naam Reblochon vandaan?  Van re-blocher wat in de 16e eeuw twee keer melken betekende. Of van reblasse, de naam van de locale fraudebestrijding. Het schijnt namelijk dat de boeren de eerste keer voor de eigenaren, de abdijen melkten. En s’nachts een tweede keer voor zichzelf. Deze Reblochon kaas is rauw lekker maar ook smeuïg meegekookt in een gerecht. Één van de lekkerste kazen uit de Franse Alpen, vind ik…
Bronvermelding: https://www.google.com/amp/s/nl.france-montagnes.com/magazine/gastronomie/de-tartiflette-typisch-recept-uit-de-franse-alpen%3famp
En mijn eigen kookschriftje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s