Huîtres, oesters

Over oesters wordt gezegd dat het lustopwekkers (afrodisiacum) zouden zijn. Zijn oesters goed voor je libido?  Voedings deskundige zeggen dat het geen fabel is, oesters schijnen de lust te activeren. In oesters zit namelijk veel zink, proteïne, vetten, calcium en fosfor en dat zorgt voor  meer vruchtbaarheid maar voornamelijk bij mannen. Oesters waren bekend in alle oude beschavingen van China tot in Amerika en ze hebben nog steeds niks van hun mystiek verloren. Rokkenjager Casanova beschouwde oesters als seks middel. Hij noemde de oesters “een prikkel voor de geest, de zinnen en de liefde”
Toen ik rond de 16 jaar oud was heb ik voor het eerst oesters geproefd. Het leek op een slokje zeewater met een dressing. Sommige mensen vinden ze niet lekker en sommigen mensen doen veel voor een goede oesters. Voor mij was het toen gewoon een gerechtje waarvan ik wilde weten hoe de smaak was. Later ben ik ook gegratineerde oesters gaan eten en gebakken oesters. Het is niet mijn meest favoriete gerecht maar het heeft wel wat bijzonders. De oester is ook heel gezond, een natuur product rijk aan belangrijke voedingsstoffen. In Frankrijk komen veel oesters van de noord- alswel de zuidkust van Bretagne. Bretagne kent twaalf grands crus, die verspreid langs de Bretonse kust gekweekt worden. Grands crus zijn traditioneel oesters geboren op zee (worden wel gekweekt). Ook zijn er de wilde oesters van het schiereiland Rhuys, platte of creuses. De platte oesters hebben een beetje een nootachtige smaak. Sinds november 2019 is de Cancale-oester door de Unesco erkend als immaterieel cultuur erfgoed. Wanneer kun je oesters eten? Op die vraag zijn meningen verdeeld. Van mei tot augustus is de tijd dat de oesters zich voortplanten. Ze produceren dan een melk achtige stof. De maanden dat de “R” in de maand zit zijn dus de maanden dat de oesters geen melk achtige stof aanmaken. Die melk achtige stof schijnt niks aan de smaak te veranderen. Mocht je dit toch een naar idee vinden, tegenwoordig zijn er  niet-melk-gevende oesters. Gekweekt door de oesterkwekers, de gekweekte oesters zijn onvruchtbaar zogenaamde triploïde oesters. Eind conclusie je kunt dus het hele jaar door oesters eten. In Bretagne zijn er oesterkwekers die rondleidingen geven en na zo’n rondleiding weet je alles over de oesters. Uiteraard eindigt de rondleiding met een proeverij.
Hoe maak je oesters klaar? Oesters kan je rauw eten, op smaak gebracht met wat zout en peper of met een sausje van sjalotjes en wijnazijn. Controleer voordat je de oester eet of hij nog leeft prik even met de punt van je vork in de oester als de oester zich terug trekt leeft hij nog. Lekker zijn oesters met brood en licht gezouten boter. Je kunt oesters ook warm eten, gebakken, gestoofd of zelfs op de barbecue, verhit de oesters niet langer dan vijf minuten anders worden ze taai.
De oesters hebben ook een eigen feestje
“La fète de l’huître”, het feest van de oester.
Het feest van de oester is in september in het plaatsje Paimpol. Enkele onderdelen: het overzetten in manden, het losmaken van de jonge oesters, demonstraties van het materiaal. Wedstrijden in het keren van de vlotten en het openen van de oesterschelpen. Het feest is in het departement Côtes d’armor. Nog een plek die bekend staat om z’n oesters is het oestermekka van het Middellandse-Zeegebied, “Bouzigues” hier hangen de oesters aan lange draden in het bassin de Tau. Ze staan bekend om hun licht zoute smaak en dat ze goed gevuld zijn. In hetzelfde gebied zitten wijnboeren die wijn produceren die de oesters nog lekkerder maken. Picpoul de Pinet is zo’n wijn fris als de zee en het lichte bittertje in de afdronk gaat fantastisch samen met de ziltige oestersmaak.
Veel Fransen eten oesters met de jaarwisseling.
Bronvermelding: https://www.bretagne-vakantie.com/hier-heb-ik-zin-in/gastronomie/vis-en-zeevruchten/oesters/#:~:text=Zowel%20de%20noord%2D%20als%20de,kenmerkende%20en%20krachtige%20zilte%20smaak.
Bronvermelding: https://kijkzuidfrankrijk.com/2020/12/29/de-oesters-van-oudejaarsavond/
En m’n eigen ervaringen en kookschriftje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s