Tian oven gerecht van de Provence

Zo uit de oven, met heel veel groeten. En zo’n tian ziet er appetijtelijk uit met al die kleurtjes. Er zijn echte tian aardenwerk schalen te koop maar met een gewone ovenschaal lukt het ook prima! Een gegratineerde groenten-ovenschotel uit de Provence, de schaal waarin dit gerecht gemaakt wordt heet tian. En het gerecht heet ook tian. De taalkundige zeggen dat het woord tian is afgeleid van het Griekse têganon. Têganon betekent aardenwerk bakpan. Maar er is nog een uitleg zo wordt er gezegd dat de tian verwant is aan het Noord-Afrikaanse tajine ook een stoofschotel en ook aardenwerk maar wel op een andere wijze/manier. Tian is een oven gerecht, dat heel langzaam moet garen. Leuke anekdote: van de middeleeuwen tot ongeveer het einde van de 18e eeuw had niet elke inwoner een eigen oven. Maar er was wel in elk dorpje, gehucht of stadje een publieke oven, daar konden de inwoners hun oven gerechten inleveren om te laten garen. Er zijn nog straatnamen die daar naar verwijzen bv: ” 14 rue du four du montareé” Later namen de warme bakkers de publieke taken over. Er is niet één vaststaand recept van de tian, zelf varieer ik veel, soms alleen groenten, soms met geitenkaas.  Elke keer wel een zalig gerecht, dat heel regelmatig op mijn eettafel staat. De gekleurde schijfjes groenten, rechtop gerangschikt het ziet er feestelijk uit.
Bronvermelding: https://kijkzuidfrankrijk.com/2012/11/02/recept-van-de-week-tian-provencal/
Eigen kookschriftje en eigen ervaringen.
#atelierphilippine #workshopsmontapas #aquarel #aquarelrecept #kookboek #kookschrift #bourgogne #illustraties #illustrator #foodillustration #foodofinstagram #fooddesigner #cartoon #etsyatelierphilippine58 #drawing #doodeling #vegetarisch #glutenvrij #tian #oven #ovengerecht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s