Oliebollen

Oliebollen & champagne en goed gezelschap dat is de traditionele jaarwisseling voor mij!
En ik ga altijd zelf bakken 31 december (hier in de Bourgogne moet dat ook wel, hier geen oliebollenkraam) ik bak standaard teveel maar dat is prima, kan ik uitdelen. Vandaag mijn recept voor traditionele klassieke oliebollen


In Noord-Frankrijk eten ze oliebollen is mij verteld. Hier in de Bourgogne niet maar wat vinden ze mijn oliebollen lekker. Ik heb alweer proef gebakken, en met de jaarwisseling ga ik bakken voor vrienden en familie. Oliebollen bakken vind ik echt heel leuk. Een stukje geschiedenis, de eerste oliebol was plat, de eerste oliebol staat op een schilderij in 1652 en het eerste recept staat in het kookboek “De verstandige kok”, uit 1667. Het deeg werd gebakken in een klein bodempje vet waardoor ze een platte vorm kregen. Wat verder opvalt is dat deze voorloper van de oliebol veel meer krenten en rozijnen bevatten. En veel kaneel, gemberpoeder kruidnagel en amandelen. De naam van de oliebol toen, was oliekoeck later werd dat oliekoek. Deze oliekoeken werden in de winter gegeten met ingrediënten die lang goed bleven zoals meel, gist, olie en gedroogd fruit. Oliekoeken bevatten veel calorieën en geven lange tijd een gevulde buik. In die tijd van schaarste en kou was dat welkom. In de latere tijden van de middeleeuwen ontstond er een traditie, arme mensen ging na de jaarwisseling langs de deuren. Ze wensten de inwoners een gelukkig Nieuwjaar. Ze hoopte in ruil daarvoor wat te eten te krijgen. Steeds vaker was dat een zogenaamde oliekoek. In de 19e eeuw werd de oliekoek bekend als lekkernij tijdens oud & nieuw. Die rol vervuld de oliekoek nog steeds met glans en met variaties. De omslag van oliekoek naar oliebol heeft te maken met de hoeveelheid olie. “De volmaakte Hollandse keukenmeid”, een 18e eeuws kookboek adviseerde om de hoeveelheid olie te verdubbelen. Daardoor werden de koeken boller en begonnen ze op bollen te lijken. Toen ook nog de frituurpannen hun intrede maakte werden de oliekoeken echte oliebollen. In “De Van Dale”, van 1868 verscheen voor het eerst het woord “oliebol”
Begin van de twintigste eeuw is het woord “oliekoeck” helemaal uit de Nederlandse taal verdwenen.
Bronvermelding: https://www.heelhollandbakt.nl/artikelen/de-oorsprong-van-de-oliebol/#:~:text=Op%20een%20schilderij%20uit%201652,ze%20hun%20platte%20vorm%20kregen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s