Mascarpone feest-taart

De jarige Lies
Het recept voor de glutenvrije speculaas


Al jaren maak ik deze taart met verjaardagen en feesten. Vooral mijn jongste dochter is super fan van deze taart. Ik heb niet eens m’n oven nodig. Wel is het belangrijk dat je de tijd neemt, het liefst anderhalve dag omdat de lagen goed moeten opstijven. Het uiterlijk van deze taart is feestelijk en zo proeft de taart ook. In Nederland gebruikte ik monchou maar dat ben ik hier in de Bourgogne nog niet tegen gekomen. Gelukkig werkt mascarpone net zo goed, mascarpone is wat vettiger qua vetpercentage en iets minder stevig dan monchou maar de klop-fix maakt de taart stevig genoeg. Ik maak mijn taart glutenvrij, ik heb eerst glutenvrije speculaas gebakken. Hiervoor heb ik mijn glutenvrije kruidnoten recept gebruikt. Nadat de speculaas goed  afgekoeld en uitgehard is, maal ik deze in mijn keukenmachine.  Bij de klassieke versie kan je bastogne koeken gebruiken. Wat gesmolten boter erbij en je kunt je bodem maken. Wel goed koud en hard laten worden in de koelkast. Daarna de slagroom met klop-fix, vanillesuiker, suiker en mascarpone goed mixen, zie het recept. Stort bovenop je koekjesdeeg. Laat het minimaal 4 uur in de koelkast opstijven, het liefst een nachtje. Daarna kan je vlaaivruchten er bovenop gieten ook dat heb ik nog niet gevonden in mijn dorpje. In plaats daarvan kies ik voor kersen in een pot. Zonder pot ongeveer 400 gram. Ik neem een bakje met koud water daarin leg ik 4 blaadjes gelatine en dat laat ik iets meer dan 5 minuten staan.  In een grote bak stort ik kersen (deze zijn al ontpit) en het vocht van de kersen erbij. Één kopje kersen vocht zet ik in de magnetron en verwarm ik. Dan knijp ik de gelatine goed uit, blaadje voor blaadje voeg ik ze toe bij het warme kersen vocht. Goed roeren zodat de gelatine blaadjes helemaal opgelost worden. Daarna voeg ik het warme gelatine vocht geleidelijk bij de kersen met vocht. Goed roeren, als alles goed opgenomen is, stort ik dit weer bovenop het mascarpone mengsel en ik zet de taart voor 4 uur in de koelkast. Maak hierna voorzichtig de zijkanten los van de springvorm. Til de taart op. Zet op een mooi bord. En nu kan het feest beginnen.
PS: mocht je in Nederland wonen en monchou kunnen kopen dan zou ik daarvoor kiezen omdat monchou iets steviger is.
#atelierphilippine #atelierphilippine.com #bourgogne #frankrijk #france #taart #monchou #monchoutaart #mascarpone #mascarponecream #feestelijk #feestdag #fooddesigner #foodpainting #foodofinstagram #illustraties #illustrator #drawing #kookboek #jarig #happylife #happybirthday #leefjemooisteleven #pinkwaves #etsyatelierphilippine58 #glutenvrij #glutenvrijgenieten #fête

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s