Glutenvrije havermoutkoekjes

Zijn havermoutkoekjes echt zo gezond als ze laten geloven?
Normaal gesproken zijn koekjes niet bepaald de meest gezonde snacks of tussendoortjes. En ook de fabriek-ontbijt vervangers in de vorm van (havermout)koekjes zijn meestal discutabel. Veel van de (havermout)koekjes zitten vol suikers en toegevoegde andere ingrediënten die niet bijdrage aan een gezonde levensstijl. Toch zijn havermoutkoekjes gezond alleen moet je goed kijken waar je havermoutkoekjes vandaag komen en wat erin zit. Tegenwoordig lees ik heel goed de etiketten van mijn producten en eet ik het liefst puur en niet uit zakjes. Mijn havermoutkoekjes maak ik zelf, zonder suiker, de banaan zorgt al voor een zoete smaak. Soms geef ik mijn havermoutkoekjes wat versiering, een stukje chocolade of een stukje stemgember. Of als ze net uit de oven zijn een dun laagje (zelf gemaakte) jam. Ik moet toegeven dat maakt mijn havermoutkoekjes iets minder gezond maar als ik 10 kilometer op mijn stappenteller heb dan gun ik mezelf deze havermoutkoekjes met versiering 😉
Havermoutkoekjes zijn heel makkelijk om te maken en je hebt niet veel ingrediënten nodig. Je kunt ze invriezen, ik leg er dan wel een stukje bakpapier tussen. Toch zijn ze net uit de oven het lekkerst. Je kunt ook het “rauwe beslag” invriezen. Op een platte ondergrond in de vriezer als ze diepgevroren zijn kan je ze in een diepvrieszak doen. Je kunt de koekjes bakken wanneer je dat wilt, wel wordt de baktijd wat langer, meestal een paar minuten. En let op dat je koekjes niet verbranden. In plaats van boter gebruik ik kokosolie, wel gesmolten, in mijn recept.
Je kunt voor een andere topping kiezen, denk aan  cranberries, (verstop je cranberries in het beslag anders verbranden ze)pecannoten amandelschaafsel enz. Je kunt eindeloos variëren met deze havermoutkoekjes. In plaats van de banaan kan je ook 60 gram pure appelmoes gebruiken in het basis recept. Mocht je beslag te nat zijn dan voeg je gewoon wat extra havermout toe. Is het te droog wat extra banaan of appelmoes. Bak de havermoutkoekjes tussen de 12 en 15 minuten, ligt een beetje aan je oven en laat ze goed afkoelen voordat je ze van de bakplaat haalt.
#atelierphilippine #illustraties #illustrator #fooddesigner #foodofinstagram #kookboek #kookschrift #bourgogne #workshops #glutenvrij #glutenvrijgenieten #glutenvrijbakken #gezond #gezondleven #blogger #blog #havermout #oats #weetwatjeeet #pinkwaves


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s