Mini kaasfondue in een houten doosje, even in de oven en dan is het smullen (voor de kaas liefhebber)

Mijn geniet momentje met de Mont d’or, een mini kaasfondue uit de oven. Tongstrelend en super lekker. Dit kaasje wordt gemaakt in het “massif du Mont d’or” (dat 1463 meter hoog ligt) dicht bij de grens van Frankrijk en Zwitserland. De “Mont d’or” heeft ook een andere naam namelijk: “Vacherin du Haut-Doubs” In Frankrijk wordt deze kaas al twee eeuwen gemaakt toch is er jarenlange discussie geweest tussen de Franse en de Zwitsers waar de oorsprong van de Mont d’or ligt. Uiteindelijk hebben de Zwitsers toegegeven dat de oorsprong toch hoogstwaarschijnlijk uit Frankrijk komt. De Mont d’or wordt dus officieel als Franse kaas beschouwd maar wordt tevens gemaakt in Zwitserland. De Mont d’or wordt gemaakt van wintermelk van koeien die behoren tot het “Montbéliard” ras. Deze koeien verblijven op een hoogte van minimaal 700 meter. De kaas wordt geproduceerd van 15 augustus tot 15 maart. En wordt verkocht tussen 10 september tot 10 mei. In de winterperiode geven de koeien minder melk en is er daarom te weinig melk om grote kazen te maken zoals “gruyère” “emmenthaler” en “comté” Ook was het vroeger moeilijk om in de winterperiode de melk te vervoeren, door de weersomstandigheden. Daarom besloten de boeren om kleinere kazen te gaan maken en toen is de Mont d’or geboren. De kaas heeft een aparte vorm en structuur. Toch is het een verrukkelijke kaas met een volle romige smaak. De kaas is te zacht om gesneden te worden en moet eruit gelepeld worden. De melk in deze kaas wordt in 15 seconden tot 40°C verhit dit gebeurt onderandere om de listeria bacteriën te elimineren, zonder dat de smaak van de kaas veranderd. Sinds 1981 bestaat een AOS- keurmerk voor de Franse Mont d’or. Voor het maken van 1 kilo kaas is 7 liter melk nodig. De Mont d’or moet minimaal 21 dagen rijpen maar optimaal is 5 tot 7 weken. Dan heeft de kaas de licht gele kleur en romige smaak en goudkleurige tot lichtrode korst. De kaas wordt verkocht in een doosje van sparrenhout. Dit doosje is eigenlijk net iets te klein en daardoor krijgt de kaas een licht golvende vorm. Dit symboliseert de bergen in het gebied waar het kaasje vandaan komt. Een oude naam voor de Mont d’or is “Fromage de boëte (boîte)” oftewel in het Nederlands “doosjeskaas. Omdat de kaas constant tussen sparrenhout gevangen zit krijgt de Mont d’or een heel eigen smaak. Dit komt door de tannine uit het sparrenhout die in de Mont d’or kaas trekt. Zelf eet ik deze Mont d’or met stokbrood, wat stukjes aardappel en een groene salade. Vleeseters kunnen ook Franse rookworst erin dopen. Het is net een klein mini kaasfondue-tje.
Echt een verwennerij zeker met een glaasje witte wijn erbij. Bon appetit 😋
Bronvermelding: https://ceze.fr/page/mont-dor
En eigen kookschriftje en ervaringen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s