Wafels, Gauffre

Er zijn heel veel soorten wafels: Luikse wafels, Brusselse wafels, Boter wafels, Dunne wafels, Dikke wafels, glutenvrije wafels, vegan wafels, zoete wafels, hartige wafels, wafels gemaakt van groenten. Tevens zijn er veel verhalen over de geschiedenis van de wafels, ik heb een verkorte versie gemaakt. Echte bekendheid kreeg de wafel (niet de dunne stroopwafel wafel)  in 1839 door Maximilien Consael (Max) op de kermis in België. Deze Max had het plan gemaakt om met een rondrijzende kraam vers gebak te verkopen. Sinds die tijd heeft de wafel een ware revolutie gemaakt en zijn er heel veel varianten bedacht. Waar komt het woord “wafel”, vandaan? Het is gissen want er zijn verschillende verhalen. Het vermoeden is dat het woord wafel komt van het woord weven. Het woord werd voor het eerst gezien in 1450. Er zijn vergelijkbare vormen in andere talen: Duits: Waffel, Engels: Waffle, Frans: Gauffre, Pools: Gofr, maar die worden pas eeuwen later beschreven. Daarom denkt men dat het woord wafel oorsprong afkomstig is uit het Germaanse taalgebied.
“Hou je waffel”, betekent “houdt je mond”, De oorsprong van die kreet is ontstaan in de 17e eeuw, de herkomst van deze uitdrukking is goed te verklaren. De wafel was ook in die tijd al een geliefde lekkernij.  Vooral tijdens de jaarwisseling maar ook op kermissen, jaarmarkten en stadsfeesten stonden er wafelkramen. De wafel of waffel (in die tijd) werd belegd met slagroom en vruchten. Op kermissen en markten werden ze ook bestrooi met kaneel, suiker en een klontje boter. Het bakken was toen vooral vrouwenwerk. Iedere vrouw had in haar uitzet een wafelijzer. Hier komt de uitdrukking vandaag “hou je waffel”, wat eigenlijk betekent “hou je aandacht bij de waffel”, de vrouwen die de wafels maakten riepen dit naar elkaar. Want anders liep het beslag uit het wafelijzer en/of branden de wafels aan. Hou je waffel! dus…
Bronvermelding:https://historiek.net/hou-je-waffel/63985/
Bronvermelding:https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Wafel#:~:text=Vermoed%20wordt%20dat%20het%20woord,afkomstig%20uit%20het%20Germaans%20taalgebied.
Bronvermelding:https://www.google.com/amp/s/streekproduct.streekmarkt.be/belgische-wafels/amp/
En mijn eigen kookschriftje, foto’s en ervaringen.
Eigen ervaring: ik bak veel glutenvrije varianten, mijn glutenvrije wafels worden iets minder dik en vol van vorm dan de klassieke versie met tarwemeel. Qua smaak doen ze niet onder voor hun tarwemeel familielid. Ik doe meestal een beetje kaneelpoeder en wat vanille exact door het beslag als ik de zoete variant maak. Als topping kies ik soms alleen voor een beetje poedersuiker maar ook wat slagroom met fruit is verrukkelijk. Of met een bolletje vanille ijs, zeker als de wafels dan nog een beetje warm zijn. Echt een feestje!


#wafels #lekker #levensgenieter #lekkereten #toetje #genieten #feestje #atelierphilippine #illustraties #illustrator #fransereceptenfacebook #foodofinstagram #fooddesigner #foodpainting #kookboek #drawing #blogger #blog #liefdevooreten #gauffre #workshops #b&b

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s