


“Hou je waffel”, betekent “houdt je mond”, De oorsprong van die kreet is ontstaan in de 17e eeuw, de herkomst van deze uitdrukking is goed te verklaren. De wafel was ook in die tijd al een geliefde lekkernij. Vooral tijdens de jaarwisseling maar ook op kermissen, jaarmarkten en stadsfeesten stonden er wafelkramen. De wafel of waffel (in die tijd) werd belegd met slagroom en vruchten. Op kermissen en markten werden ze ook bestrooi met kaneel, suiker en een klontje boter. Het bakken was toen vooral vrouwenwerk. Iedere vrouw had in haar uitzet een wafelijzer. Hier komt de uitdrukking vandaag “hou je waffel”, wat eigenlijk betekent “hou je aandacht bij de waffel”, de vrouwen die de wafels maakten riepen dit naar elkaar. Want anders liep het beslag uit het wafelijzer en/of branden de wafels aan. Hou je waffel! dus…
Bronvermelding:https://historiek.net/hou-je-waffel/63985/
Bronvermelding:https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Wafel#:~:text=Vermoed%20wordt%20dat%20het%20woord,afkomstig%20uit%20het%20Germaans%20taalgebied.
Bronvermelding:https://www.google.com/amp/s/streekproduct.streekmarkt.be/belgische-wafels/amp/
En mijn eigen kookschriftje, foto’s en ervaringen.
Eigen ervaring: ik bak veel glutenvrije varianten, mijn glutenvrije wafels worden iets minder dik en vol van vorm dan de klassieke versie met tarwemeel. Qua smaak doen ze niet onder voor hun tarwemeel familielid. Ik doe meestal een beetje kaneelpoeder en wat vanille exact door het beslag als ik de zoete variant maak. Als topping kies ik soms alleen voor een beetje poedersuiker maar ook wat slagroom met fruit is verrukkelijk. Of met een bolletje vanille ijs, zeker als de wafels dan nog een beetje warm zijn. Echt een feestje!
#wafels #lekker #levensgenieter #lekkereten #toetje #genieten #feestje #atelierphilippine #illustraties #illustrator #fransereceptenfacebook #foodofinstagram #fooddesigner #foodpainting #kookboek #drawing #blogger #blog #liefdevooreten #gauffre #workshops #b&b