Maart de maand van de lente

Kleurrijk, zoet, fris, romig, gezond en soms minder gezonde smoothies. Zomers een zalige doorstlesser. De perfecte ontbijtvervanger? Maak je smoothie eventueel de avond ervoor klaar, plaats in de koelkast en s’morgens staat je ontbijtsmoothie klaar. Tijd is geld en tijd vliegt dus een makkelijke oplossing. Smoothies zijn ook ideaal voor sportliefhebbers. Toch zijn er vraagtekens bij de smoothies te plaatsen?  Want hoe gezond zijn smoothies? Smoothies bevatten meestal onzichtbare dikmakers. Smoothies bevatten bijna altijd fruit en fruit bevat fruitsuikers, ongemerkt krijg je dus veel fruitsuikers binnen. Sommige zoete kauwen voegen dan ook nog honing en volle melkproducten toe. Aan de andere kant mensen die groenten en fruit niet lekker vinden, krijgen op deze manier toch fruit en groenten binnen.
Eerst even iets over het woord “smoothie”, waar komt het woord vandaan en wat betekent het. Smoothie is afgeleid van het Engelse woord “smooth”, en smooth betekent zoveel als “glad”. Een vloeistof, glad en zonder stukjes erin. Het is een drankje van meestal gepureerde vruchten en soms groenten. En enkele keer worden er nog extra ingrediënten toegevoegd. Een smoothie wordt meestal gemaakt in een blender.
Fruit bevat behalve fruitsuikers ook vezels en vitaminen die onmisbaar zijn voor je spijsvertering en een gezond lijf. Een goede tip is om een deel van het fruit in je smoothie te vervangen door groenten. Zelf kies ik bijna altijd voor een banaan in mijn smoothie en als groenten kies ik vaak wat spinazie. Boerenkool heb ik ook geprobeerd maar dat vond ik echt niet lekker. De melk vervang ik regelmatig voor een plantaardige melk. Havermout zit ook altijd in mijn smoothies. Omdat ik bijna altijd een banaantje in mijn smoothie verwerk gebruik ik geen extra zoetigheid zoals suiker, honing of een suikervervanger. Tegenwoordig heb je ook de smoothie-bowl dat is een smoothie met stukjes fruit en groenten en eventueel havermout. De smoothie-bowl lijkt een beetje op een smoothiesoep. De smoothie-bowl verzadigd sneller, je eet het rustiger en kauwt ook echt. Voordeel van het kauwen is dat er speeksel vrijkomt hierin zit het enzym “amylase”. Amylase is belangrijk voor de koolhydratenvertering. Zelf eet en drink ik alles met mate en ik kijk ook naar mijn beweging. Een paar keer per week staat mijn smoothie klaar, zeker als ik lange wandelingen maak. Ik heb in mijn schetsboek de smoothies getekend in combinatie met het begin van de maand “maart”. Maart de lentemaand, het is de derde maand in de gregoriaanse kalender maart heeft 31 dagen. De maand is vernoemd naar Mars, de Romeinse God van de oorlog. In het oude Rome werd deze maand “Martius”, genoemd. Volgens de oude Romeinse kalender was het ook de eerste maand van het jaar totdat het in 153 jaar voor Christus januari werd.
Bronvermelding: https://www.mlds.nl/hoe-gezond-is-jouw-buik/artikelen/waarom-een-smoothie-niet-altijd-verantwoord-is-en-hoe-juist-wel/#:~:text=Fruit%20bevat%20naast%20de%20eerder,buik%20en%20een%20soepele%20spijsvertering.
Bronvermelding: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Maart
Bronvermelding: Eigen kookschriftje en ervaringen en foto’s uit eigen fotoarchief.

#atelierphilippine #illustraties #illustrator #workshops #painting #waterverf #b&b #vogels #smoothies #gezond #recept #blog #blogger #bourgogne #foodillustration

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s