Traditioneel gebak uit Frans Baskenland

ETXEKO BIXKOTA is de Baskische naam van dit gebakje uit Frans Baskenland. Traditioneel en rustiek. Dit is één van de beroemdste gerechten uit de Baskische keuken. Het bestaat uit twee lagen zandkoek met daar tussen zwarte kersen, zwarte kersenjam, banketbakkersroom of een combinatie, amandelcréme wordt ook gebruikt. Een klein stukje geschiedenis: Dit Baskische gebak ontstond in het midden van de 19e eeuw. Toen al had iedere familie, ieder gezin z’n eigen recept. Dit soort recepten gingen van moeder op dochter over, van generatie op generatie. De vulling was afhankelijk van wat er op voorraad was. Meestal werd deze taart gemaakt op feestdagen of op zondagen.
Dit gebak heeft z’n eigen feest in “Cambo-Les-Bains”, dit plaatsje ligt 40 minuten van “Biarritz”, in “Cambo-Les-Bains”, ligt de oorsprong van het gebak. Dit feest wordt elk eerste weekend van oktober georganiseerd. Er komen dan meer dan 10.000 liefhebbers die alles over het gebak willen weten en uiteraard het ook willen proeven.
Overigens zijn er veel discussies over de vulling, alleen banketbakkersroom of alleen zwarte kersen of beide. De kersen die gebruikt worden zijn de zwarte kersen van “Itxassou”, een AOP variëteit uit Baskenland waarvan ook zwarte kersenjam wordt gemaakt.
Bronvermelding: https://www.google.com/amp/s/www.france.fr/nl/biarritz-baskenland/lijst/gateau-basque/amp
Bronvermelding: https://www.nouvelle-aquitaine-tourisme.com/nl/biarritz-frans-baskenland/traditioneel-recept-baskisch-gebak
Eigen kookschriftje en ervaringen van vrienden en familie.

Een traditioneel gebak, een echte klassieker uit Frans Baskenland met de mooie naam “ETXEKO BIXKOTA”, met zwarte kersen.
#atelierphilippine #illustraties #illustrator #workshops #drawing #doodeling #kookboek #geillustreerdkookboek #blog #blogger #bourgogne #parcdumorvan #etxekobixkotxa #fransbaskenland #zwartekersen #gebak #lekker #bakken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s